Monoprint Valentijn

Materialen:
– wit A4 papier
– rood, roze en paarse acrylverf
– kwast of brede penseel
– wattenstaafjes
dienblad A4 formaat

Het is bijna Valentijnsdag en we gaan een monoprint maken. Een monoprint is een druktechniek waarbij je een tekening maakt, er papier op legt en er een afdruk van maakt. Je kan de tekening maar één keer afdrukken, vandaar dat het een monoprint heet.

Schilder met verf eerst de ondergrond op het dienblad. Dit kan met een kwast, verfroller of een sponsje. Daarna teken je met een wattenstaafje je tekening in de verf. Speciaal voor Valentijnsdag kan je hartjes tekenen, bloemen of bijvoorbeeld een regenboog.

Pak het A4 papier en leg deze op je tekening. Wrijf zachtjes over het blad heen, zodat de verf er goed op gedrukt wordt. Haal voorzichtig het blad er weer af. Je hebt je eerste monoprint gemaakt!

Bekijk hier mijn video voor een voorbeeld en inspiratie.

Uitdaging voor de oudere kinderen:
In plaats van een simpele tekening van hartjes of bloemen, ga je een uitgebreidere tekening maken, namelijk een mandala. Het woord mandala betekent ‘magische cirkel’ of ‘magisch wiel’. Mandala’s dienen tot inspiratie en innerlijke verrijking. Een mandala bestaat uit patronen en symbolen rondom een middelpunt. Je kan de mandala ook in de vorm van een hart tekenen. Daarna maak je er een monoprint van.

Tips:
– Heb je geen geschikt dienblad? Dan kan je ook een placemat gebruiken.
– Gebruik niet te veel verf, maar ook niet te weinig. Lastig he? Door heel veel te oefenen merk je vanzelf hoeveel verf prettig is om mee te werken.
– Wrijf niet te hard over het papier, dan gaat het vastplakken en scheuren als je het eraf wil halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait