Kunst op een canvas

Vandaag werkten we met acrylverf op een schildersdoek. Want volgende week is de laatste les, dan openen we ons Mini Museum en daar horen ook echte schilderijen bij!

Materialen die we gebruikt hebben:
– canvas 25×25 cm
– acrylverf
– verschillende soorten kwasten en penselen

Ook vandaag mochten de kinderen weer vrij werken naar eigen inzicht of geïnspireerd door voorbeelden uit de inspiratieklapper.

En ja hoor, de energie en het enthousiasme spatte er weer vanaf!

Sommigen vonden het fijn om eerst te schetsen op hun canvas. “Mama heeft mij geleerd om een konijntje te tekenen!” Ik vind het altijd zo leuk om te horen wat kinderen thuis doen aan knutselen.

Anderen begonnen gewoon meteen met schilderen op het doek. Zonder schetsen, zonder voorbeeld. Al hun ideeën meteen in de verf. Heerlijk.

En hoewel het er soms voor ons volwassenen niet uitziet alsof er ‘iets’ gemaakt is, heeft het voor het kind wel heel veel betekenis. Ik denk dat het belangrijk is om de kinderen hun fantasie te blijven stimuleren. Want vaak wordt dat naarmate ze ouder worden ‘eruit gehaald’ en dat is zo zonde!

Ook dit volgende kunstwerk lijkt voor ons misschien ‘niks,’ maar deze jongen was de hele les diep verzonken in gedachten en maakte met zijn vingers dit prachtige werk. Daar geniet ik enorm van.

Ik had niet alle kleuren op voorraad, hè wat vervelend nou… Hoe kunnen we dat oplossen? O ja, kleuren mengen!

Zelf had ik een schilderij gemaakt met allemaal verschillende soorten fruit. En ook daar werden sommige kinderen door geïnspireerd. Watermeloen, aardbei, avocado, noem maar op.

Waar de een in een wat lossere stijl schildert, is de ander wat realistischer en perfectionistischer bezig. Beide stijlen vind ik mooi en spreken me aan!

Ben je klaar en heb je nog verf over? Dan mag je iets voor jezelf op papier schilderen. En als ik dan ineens een cadeautje krijgt: “Juf, deze is voor jou,” dan smelt ik. Ik bewaar alle kunstwerkjes die ik van de kinderen krijg dan ook in mijn eigen knutselklapper.

Ook de kleikunstwerken van vorige les mochten geschilderd worden. Ook grappig: sommige kinderen zijn na een uur klaar met zowel de klei als de canvas, terwijl andere kinderen na 1,5 uur nog steeds hun canvas niet af hebben en de klei niet eens hebben aangeraakt, haha.

Elke les is er een Creatieve Challenge en vandaag was het: “Maak een tekening met één lijn, dus tekenen zonder je potlood tussendoor van het papier af te halen.” Dat was nog best lastig, want hoe teken je de ogen dan? Een creatieve oplossing werd bedacht: na het tekenen de lijnen naast de ogen gewoon uitgummen, haha!

Volgende week openen we ons Mini Museum. De kleine kunstenaars krijgen allemaal een plekje die ze met hun kunstwerken naar eigen inzicht mogen inrichten. Alle ouders, grootouders en vrienden mogen natuurlijk komen kijken!

Laat je inspireren door wat de kinderen creëren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait