Leestijd: 3 minuten
Piekeren. Het voelt als een oneindige lus van gedachten die maar blijven draaien. Wat als dit? Had ik niet beter dat kunnen doen? Waarom voel ik me zo? Voor je het weet zit je hoofd zo vol dat je het contact met je lichaam en het moment volledig kwijtraakt. Gelukkig is er een zachte, krachtige manier om daar iets aan te doen: creativiteit.
Creatief bezig zijn helpt niet alleen om je gedachten even te pauzeren, maar het geeft je ook de ruimte om gevoelens te verwerken, overzicht te krijgen en weer rust te vinden. Hoe dat werkt? Dat lees je in deze blog.
Van hoofd naar handen
Piekeren gebeurt vooral in je hoofd. Het zijn gedachten zonder actie, zonder uitkomst. Creativiteit nodigt je juist uit om met je handen bezig te zijn. Tekenen, schilderen, kleien, knippen, plakken, schrijven… je zet iets in beweging. Je lichaam komt in actie, en dat zorgt ervoor dat je je hoofd even kunt laten voor wat het is.
Door iets te maken, ben je in het nu. En in het nu bestaat piekeren niet.
Niet mooi, wel waardevol
Het mooie van creatief zijn tegen piekeren is dat het niet mooi hoeft te worden. Het mag zelfs lelijk zijn, rommelig of onsamenhangend. Creativiteit is hier geen doel, maar een hulpmiddel. Een manier om te ontladen, te vertragen, te voelen en te ademen.
Je hoeft geen kunstenaar te zijn om je beter te voelen van een vel papier en wat kleurpotloden. Het gaat om het proces. Om de beweging. Om de vrijheid om even te zijn zonder oordeel.
Waarom het werkt
Creatief bezig zijn kan op allerlei manieren piekergedachten verzachten:
- Je komt in een flow: als je echt opgaat in wat je doet, ben je even niet bezig met wat er gisteren gebeurde of wat er morgen moet gebeuren.
- Je krijgt afstand van je gedachten: als je je gevoelens tekent of er woorden aan geeft in een creatief dagboek, kijk je ernaar in plaats van er middenin te zitten.
- Je activeert je rechterhersenhelft: dat is het deel dat helpt met verbeelding, intuïtie en overzicht. Precies de tegenhanger van dat analytische, overprikkelde hoofd.
- Je reguleert je zenuwstelsel: ritmische bewegingen zoals schilderen, kleuren of borduren hebben een kalmerend effect op je lijf.
Hoe begin je?
Er zijn veel manieren om creatief te zijn als je piekert. Een paar laagdrempelige suggesties:
- Krabbel wat je voelt – Maak een tekening van hoe je hoofd voelt. Zonder oordeel, zonder vorm. Gewoon kleuren, lijnen, chaos of stilte op papier zetten.
- Maak een pieker-collage – Knip woorden of beelden uit tijdschriften die passen bij je stemming. Laat ze spreken voor jou.
- Schrijf zonder stoppen – Zet een timer op 5 minuten en schrijf alles op wat in je opkomt. Geen grammatica, geen structuur, gewoon loslaten.
- Begin een visueel dagboek – Een plek waar je kleurt, schildert, plakt of schrijft over je dagen en je binnenwereld.
- Kies een kleur van de dag – Welke kleur past vandaag bij jouw gevoel? Gebruik alleen die kleur in een tekening of schildering.
Lief zijn voor jezelf
Piekeren is vaak streng, kritisch en vermoeiend. Creativiteit is zacht, nieuwsgierig en vergevingsgezind. Het nodigt je uit om opnieuw te kijken, om jezelf te verrassen en om dingen los te laten. Misschien lost het je zorgen niet op, maar het geeft je wel ruimte. Ruimte om te ademen, te voelen en te zijn.
En soms is dat precies wat je nodig hebt.
Dus de volgende keer dat je hoofd overloopt, pak dan geen lijstje of to-do, maar een potlood. Niet om iets op te lossen, maar om iets te maken. Voor jezelf. Omdat creativiteit je helpt herinneren dat je altijd mag kiezen voor zachtheid. 🖌️